Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock4 місяці тому
  • views172

зображення 1

Вручення повістки на блок-пості, спортзалі чи просто на вулиці 

Так, це може мати місце, хоча в законодавстві України не передбачено точного механізму вручення повісток для мобілізації. 

Існують точні вказівки лише щодо розсилки повісток у рамках звичайного призову на військову службу. Таким чином, вручення мобілізаційної повістки може відбуватися у будь-якому місці, але спершу потрібно чітко ідентифікувати особу громадянина України, якому вона призначена.

Тимчасово виїхав на проживання в іншу область, чи потрібно там ставати на облік у воєнкоматі

Так.  Всі чоловіки від 18 до 60 років, які приїхали з інших регіонів як внутрішньо переміщені особи, повинні протягом 24 годин з моменту прибуття зареєструватися у відповідних центрах комплектації та соціальної підтримки в області, де вони перебувають.

Чи проходять призовники медкомісію при загальній мобілізації? Чи будуть призивати непридатних за станом здоров’я?

Так, призовники проходять обов’язковий медичний огляд  під час проведення мобілізації (ч. 13 ст. 2 Закону України “Про військовий обов'язок і військову службу”). Статтею 22 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” передбачено, що особливості проходження медичного обстеження військовозобов’язаними та резервістами під час мобілізації, на особливий період визначаються Міністерством оборони України спільно з Міністерством охорони здоров’я України.

При цьому відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Чи можу я, чоловік, перетнути кордон як опікун близького родича з інвалідністю разом з таким родичем?  

Заборона виїзду за межі України громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не поширюється на осіб, перелік яких наведено у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Зокрема, заборона не поширюється на чоловіків, які зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

В такому разі потрібно підтвердити, що особа потребує постійного догляду, а чоловік є опікуном такої особи.

В приписному посвідченні написано «згідно статті 44, наказу 402-08 — потребує лікування». Чи означає це що ви не придатний для мобілізації? 

У Регламенті про військово-медичну експертизу в Збройних Силах України, який був ухвалений наказом Міністерства оборони України № 402 від 14 серпня 2008 року, включено перелік захворювань, станів та фізичних недоліків, які впливають на здатність до служби в армії (додаток 1). На основі цього переліку військово-медична комісія визначає, наскільки особа придатна для військової служби.

Згідно зі статтею 44, особи, які тимчасово не придатні до служби і потребують лікування, відпустки або звільнення, мають право на відстрочку від призову. У воєнний час ця відстрочка може тривати до двох місяців, з можливістю подальшого продовження ще на два місяці, а потім ще раз на такий же термін, за наявності обґрунтованих причин. Після закінчення відстрочки проводиться медогляд, щоб визначити придатність особи до військової служби.

Якщо повістка не має підпису чи печатки, вона вважається дійсною? 

Ні, повістка повинна містити підпис керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки та мокру печатку згідно з формами повісток, передбаченими Додатками 5, 18 та 21 до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом.

Зверніть увагу, що обов’язок з’явитися навіть без повістки до територіального центру комплектування та соціальної підтримки може бути встановлений місцевими нормативно-правовими актами (наприклад, пункт 3 Наказу начальника Мукачівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки про проведення загальної мобілізації від 25.02.2022 року).

Коментарі 0

Догори