Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock4 місяці тому
  • views161

зображення 1

Форма цієї повістки закріплена в Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року №1487. Саме ця форма повістки на сьогоднішній день є актуальна та використовується представниками військкомату (надалі — “ТЦК та СП”) при первинному врученні на вулиці, блокпостах та інших локаціях. Вказана форма повістки видається особам призовного віку для уточнення облікових даних. Призовник повинен з’явитися до ТЦК та СП, щоб актуалізувати персональні дані, зокрема щодо місцеперебування, стану здоров’я, складу сім’ї, місця роботи чи навчання тощо. Вручення цієї повістки не означає автоматичну мобілізацію до лав ЗСУ. 

Попередня форма повістки, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921 втратила чинність. 

На практиці можуть траплятись випадки, коли представники ТЦК та СП можуть використовувати старий варіант форми повістки. Формально матиме місце порушення процедури вручення повістки, однак фактично суди можуть не брати цей аргумент до уваги, оскільки суди притримуються думки, що процедурні моменти не мають бути надмірно формалізовані. Це не є дуже жорстке порушення  і воно не впливає на кінцевий результат, тому що особа оповістилась повісткою і має по ній прийти. Тому навіть у випадку оскарження процедури вручення повістки суди можуть не зважати на такий аргумент. Крім того оскарження цієї процедури не впливатиме на виконання обов’язку з’явитись у військомат, який закріплений в абз.2 ч.10 ст.1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992р. №2232 (далі – ЗУ № 2232) та  п.2 ч.1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Додаток 2), затверджених Постанова № 1487. 

Повістка повинна містити таку інформацію:

  • найменування районного (міського) ТЦК та СП;
  • адресу місця розташування призовної дільниці або районного (міського) ТЦК та СП;
  • військове звання, прізвище, ініціали та підпис керівника районного (міського) ТЦК та СП;
  • мокра печатка районного (міського) ТЦК та СП;
  • дата та час прибуття до призовної дільниці або районного (міського) ТЦК та СП;
  • номер та дату розпорядження ТЦК та СП про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на військовому обліку;
  • ваше прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання. 

Українське законодавство не визначає точного порядку заповнення повістки, але на момент її вручення вона обов'язково має містити підпис керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) та їхню мокру печатку. Відсутність цих елементів може бути підставою для відмови від отримання повістки, адже це вказує на відсутність повноважень особи, яка її підписала. 

Зауважте, що повістка є офіційним письмовим повідомленням, тому будь-які усні сповіщення, телефонні дзвінки, SMS або повідомлення у месенджерах законом не передбачені та не вважаються дійсними. Таким чином, ігнорування подібних повідомлень не тягне за собою юридичних наслідків. 

На практиці представники ТЦК та СП іноді вписують дані особи безпосередньо при врученні повістки на вулиці. Формально, таке вписування даних є порушенням процедури, адже повістка мала б бути вже заповнена. Однак через невизначеність процедури вручення, існує висока ймовірність, що повістки з вже вписаними даними, підписані керівником ТЦК та СП, будуть розглядатися як належне вручення в умовах воєнного стану. Таким чином, відмова від отримання такої повістки може бути розцінена як ухилення від призову та порушення закону. 

Крім того, звертаю вашу увагу, що оскаржити повістку чи порядок її вручення неможливо, оскільки Верховний суд у своїй Постанові по справі № 300/1263/22 від 8 вересня 2022 року постановив, що повістки самі по собі є оповіщенням громадян про виклик до військомату, а не рішенням чи дією суб'єкта владних повноважень, яку можна оскаржити. Крім того, це не вплине на обов'язок особи з’явитись у ТЦК та СП для уточнення даних і не відтермінує його. 

Коли особа отримує повістку, то вона має прийти у ТЦК та СП з усіма необхідними документами в дату і час, вказані в повістці. Якщо права на відстрочку у людини немає, то її обов'язково відправляють на військово-лікарську комісію (ВЛК). Тобто виписують повістку на проходження розходження військово-лікарської комісії.

Коментарі 0

Догори