Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock4 місяці тому
  • views180

зображення 1

Теоретично можливо відмовитися від отримання повістки, проте це допустимо лише за наявності вагомих причин. До таких причин можна віднести:

  • Невірні особисті дані або помилки у повідомленні. Якщо ім'я вказано неправильно і це призводить до плутанини осіб, вважається, що повістка адресована не тій особі. У такому випадку відсутність реакції на повістку не тягне за собою відповідальності.
  • Повістку вручає особа, яка не має на це повноважень. У цьому разі необхідно перевірити ці повноваження, щоб переконатися у законності процедури.
  • Відсутність печатки чи підпису військового комісара, що робить документ формально недійсним.

Водночас, просто відмовитися від повістки без вагомих підстав неможливо. Відмова у випадках вручення повістки у громадських місцях, таких як блокпости або спортзали, не вважається поважною причиною, оскільки місце вручення не регламентовано законом.

Якщо особа відмовляється від прийому повістки, представник військової служби складає акт про відмову у присутності свідків, що підтверджує причини такої відмови. Цей документ відправляється до відповідних служб, а особу вважається повідомленою про необхідність з'явитися за повісткою.

У разі відмови з поважних причин особі може загрожувати штраф за порушення правил військового обліку. Цей штраф можна оскаржити у суді. Варто зазначити, що штраф нараховується не за саму відмову від повістки, а за невиконання вимоги з'явитися до військового комісаріату.

Якщо ж відмова від повістки відбулася без поважних причин і не може бути підтверджена у суді, така дія може розцінюватися як ухилення від військового обліку. Це може призвести до кримінальної відповідальності згідно зі статтею 337 Кримінального кодексу України, що передбачає штраф у розмірі від 5100 до 8500 гривень або виправні роботи на строк до одного року.

Яким може бути покарання за порушення?

До особи може бути застосована адміністративна або кримінальна відповідальність, а саме:

Стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) передбачає відповідальність за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку. Застосовується, наприклад, за нестання вчасно на облік або якщо особа з вагомих і законних причин відмовились від повістки і щодо таких дій склали акт про відмову від повістки. Керівник центру комплектування, розглянувши справу, може стягнути штраф від 850 до 1 700 грн за порушення правил військового обліку. Або ж якщо особа досі не має приписного або військово квитка, то це є порушенням правил військового обліку, за що передбачена адміністративна відповідальність (штраф у розмірі від 510 до 850 грн. За повторне порушення протягом року, а також вчинення його в особливий період штраф зростає до 1700 грн). 

Стаття 211 КУпАП передбачає відповідальність за псування військово-облікових документів чи втрату з необережності. Тобто йдеться про недбале зберігання призовниками, військовозобов’язаними і резервістами військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних). За таке порушення передбачений штраф — від 510 грн до 850 грн. За повторне порушення протягом року, за яке людина вже отримала адміністративне стягнення, а також скоєння в особливий період — штраф від 850 грн до 1700 грн. У процесі відновлення документів (у т.ч. під час проходження ВЛК) вас поставлять на військовий облік у місцевому ТЦК та СП. 

Стаття 210-1 КУпАП передбачає відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Наприклад, неявка за повісткою про первинний виклик до ТЦК та СП або повістки для проходження ВЛК. За вчинення правопорушення вперше застосовується штраф в розмірі від 1700 грн до 3400 грн. За скоєння повторно протягом року застосовуватиметься штраф від 3400 грн до 5100 грн.На практиці, для того щоб притягнути до адміністративної відповідальності особу, яка не явилась у військомат після отримання повістки, уповноважений представник ТЦК та СП складає протокол про адміністративне правопорушення. Після чого проводиться розгляд справи і виноситься постанова про адміністративне правопорушення.  Таку постанову можна оскаржити в суді, тому для цього краще залучати адвоката. 

Після винесення такої постанови військомат передає дані про порушників Національній поліції, яка  у встановленому законом порядку зобов’язана за зверненнями доставити до 

  • територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки
  • Центрального управління або регіональних органів СБУ

таку особу, яка скоїла адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 КУпАП (ст. 259 та 262 КУПАП та ч. 3 ст. 38 ЗУ «Про військовий обовʼязок і військову службу»). У випадку якщо особа ігнорує або відмовляється пройти з представниками Національної поліції до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, такі дії фіксуються в акті відмови та будуть трактуватись як ухилення від військового обліку, що тягне кримінальну відповідальність згідно статті 337 Кримінального кодексу України.

Стаття 337 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів та санкцію штраф в розмірі 5100-8500 гривень або виправні роботи на строк до одного року. Може наставати, як уже вище зазначалось, у випадку безпідставної відмови від отримання повістки або ж у випадку відмови пройти до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на вимогу представників Національної поліції. Можливі також інші випадки притягнення до відповідальності, але для цього має бути встановлений факт, що вас повідомили про обов’язок з’явитись у військомат, але ви відмовились або умисно і систематично ігноруєте цей обов’язок і в результаті такі дії можуть трактуватись  як умисне ухилення від від військового обліку.

Стаття ст.  336 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від призову. Кримінальна відповідальність за ухиляння від військового обліку може бути застосована не за перше порушення обліку, коли ви не з'явилися за повісткою для уточнення облікових дани, а лише після попередження керівником ТЦК та СП. Тобто, покарання від 3 до 5 років, згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України, за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації може бути призначено в разі, коли ви уточнили облікові дані, пройшли медкомісію, вам вручили повістку вже про призов на службу, але у визначений час ви не прийшли до центру комплектування.

Коментарі 0

Догори