Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock5 місяців тому
  • views248

Мобілізація жінок

Мобілізація жінок зображення 1

Жінки, які мають кваліфікацію або працюють у професіях, що відповідають певним військовим спеціальностям та які є здатними служити в армії згідно зі своїм здоров'ям та віком (від 18 до 60 років), підлягають взяттю на військовий облік як військовозобов’язані. 

Є затверджені вичерпні Переліки спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями (Переліки) Наказом від 11.10.2021 № 313, маючи які жінки повинні стати на військовий облік.  

У Наказі містяться два Переліки:

1) Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних;

2) Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями

Жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних згідно з першим Переліком. Другий Перелік стосується як жінок, так і чоловіків. Генштаб ЗСУ щороку до 1 березня може вносити зміни до Переліків, внаслідок чого можуть бути додані інші спеціальності/професії.  

У воєнний час жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом). 

Треба відрізняти воєнний час від воєнного стану:

  • Воєнний час настає з моменту оголошення стану війни чи фактичного початку воєнних дій та закінчується у день і час припинення стану війни. Тобто воєнний час на всій території України триває з 20 лютого 2014 року. 
  • Воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності. На всій території України воєнний стан введений 24 лютого 2022 року та триватиме до 23 серпня 2022 року (після 23 серпня може бути продовжений).  

Тобто жінок, які зараз стоять на обліку, могли призивати ще з 2014 року. 

Чи поспішати ставати на облік жінкам вже зараз?  

Ні. Станом на зараз на жінок не покладений прямий обов’язок ставати на облік. 

«Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в Переліку, затвердженому Міноборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних».  

Прямого обов’язку, як-от «жінки зобов'язані стати на військовий облік» немає. Отже, на сьогоднішній день, стати на облік для жінок – це скоріше право, а не обов’язок.  

До речі, жінки можуть добровільно ставати на облік вже зараз, незалежно від отриманої спеціальності чи професії. 

Чи можуть вручати повістки жінкам так, як і чоловікам? Яким чином це може відбуватися? 

Так, жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.  

Повістка може вручатися за такими ж самими правилами,  як і чоловікам. Повістка має визначенуПостановою КМУ від 21.03.2002 форму та має містити підпис і відтиск печатки, а тому не може вручатись усно або телефоном. При цьому, її може бути вручено будь-де, адже конкретне місце не визначене законодавством.  

Стосовно жінок, які не перебувають на військовому обліку, поки сказати складно, яким буде порядок. Жодного порядку, окремого щодо жінок, в законодавстві немає. 

Коментарі 0

Догори