Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock5 місяців тому
  • views124

Що робити, якщо вас намагаються відвести або вже відвели до військкомату прямо з вулиці

Що робити, якщо вас намагаються відвести або вже відвели до військкомату прямо з вулиці зображення 1

В першу чергу зателефонувати до адвоката і проконсультуватись щодо наступних дій, оскільки трапляються випадки, коли особу все ж правомірно можуть доставити у військомат. 

Тобто, правомірно це у випадку, коли особі було вручено повістку, але особа не з’явилась за нею у вказаний день та час і в результаті її було притягнуто до адміністративної відповідальності. І вже на підставі цього особу правомірно можуть доставити у військомат. Звертаю увагу, що в такому випадку, якщо ви відмовитись від виконання такої вимоги працівника поліції, буде складено акт про відмову, що вже буде розцінено ухилення від військового обліку та тягне вже кримінальну відповідальність згідно статті 337 Кримінального кодексу України, яка передбачає штраф 5100-8500 гривень або виправні роботи на строк до одного року. 

Проте, якщо співробітники воєкомату чи поліції намагаються вручити вам повістку для уточнення ваших даних та одразу пропонують або наполягають на тому, щоб ви поїхали з ними, такі дії є неправомірними, оскільки вони не мають на це повноважень. Ви маєте право відмовитися від негайного від'їзду та попросити час для збору документів, щоб з'явитися у військкоматі з ними пізніше.
У випадку, коли співробітники поліції чи військкомату вдаються до застосування примусу чи фізичної сили, такі дії безсумнівно є неправомірними і важливо намагатися зафіксувати їх або привернути увагу перехожих для фіксації цих дій.
У такій ситуації рекомендується зберігати спокій і уникати агресивних дій, оскільки це може бути кваліфіковано поліцією як дрібне хуліганство, за яке можливе адміністративне затримання.

Якщо вас насильно доставлять до ТЦК, але такі дії були вчинені працівниками ТЦК та СП або працівниками поліції (якщо ви підписали повістку), то такі дії можуть вважатися кримінальним правопорушенням, а саме: викраденням людини (стаття 146 Кримінального кодексу України) або ж перевищенням службових повноважень (стаття 365 Кримінального кодексу України). Ви можете зателефонувати на 102 і повідомити, що щодо  вас вчиняють неправомірні дії з боку працівників поліції або ТЦК та СП і тим сами зафіксувати цей факт, однак на ваш обов’язок з’явитись у військомат в зазначений в повістці час це не вплине.

Якщо вас незаконно затримали та відвезли до військкомату, упевніться, що у вашому розпорядженні є всі документи, які можуть засвідчити ваше право на отримання відстрочки, якщо ви до неї маєте право. Оскільки необхідний набір документів може змінюватися залежно від ситуації, важливо звернутися за професійною консультацією щодо цього питання.
Ви можете завжди мати ці документи при собі або, в разі потреби, попросити когось доставити їх вам.

 

Коментарі 0

Догори