Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock4 місяці тому
  • views215

Захист авторських прав на матеріали, які розміщуватимуться на ресурсі

Захист авторських прав на матеріали, які розміщуватимуться на ресурсі зображення 1

Повідомлення про події дня або поточні події, які мають характер звичайної прес-інформації, не охороняються авторським правом. Тобто, якщо така інформація публікуватиметься на вашому ресурсі, ні ви, ні треті особи не зможете заявляти про свої права на неї. У той же час, оскільки оформлення самої новини в тексті може мати ознаку творчості, при цитуванні матеріалів інших інформаційних ресурсів слід зазначати джерело матеріалу (те ж можете вимагати і ви, у разі цитування вашого ресурсу). 

Згідно із законодавством, твори публіцистичного характеру, статті, фотографічні твори, а також інтерв'ю охороняються авторським правом. Тобто, якщо у вас немає укладеного з автором трудового чи цивільно-правового договору, то всі майнові права належать останньому, і він може використовувати такі матеріали на власний розсуд, наприклад, передавати їх для публікації іншим особам. 

Без згоди автора (або іншої особи, яка має авторське право), але з обов'язковою вказівкою імені автора та джерела запозичення, допускається:

  • використання цитат (коротких уривків) з опублікованих творів у обсязі, виправданому поставленою метою, у тому числі цитування статей із газет та журналів у формі оглядів преси, якщо воно зумовлене критичним, полемічним, науковим чи інформаційним характером твору, до якого включаються цитати;
  • вільне використання цитат у формі коротких уривків із виступів та творів, включених у фонограму (відеограму) або програму мовлення;
  • використання літературних та художніх творів в обсязі, виправданому поставленою метою, як ілюстрації у статтях;
  • відтворення у пресі раніше опублікованих у газетах чи журналах статей з поточних економічних, політичних, релігійних та соціальних питань чи публічно оповіщених творів того ж характеру у випадках, коли право на таке відтворення, публічне сповіщення чи інше публічне повідомлення спеціально не заборонено автором;
  • відтворення з метою висвітлення поточних подій засобами фотографії чи кінематографії, публічне сповіщення або інше публічне висвітлення творів, побачених чи почутих під час таких подій, в обсязі, виправданому інформаційною метою;
  • відтворення публічно сказаних промов, звернень, доповідей та інших подібних творів у обсязі, виправданому поставленою метою.

Право на інтерв'ю

Права інтелектуальної власності на інтерв'ю мають свої особливості у правовому регулюванні – права належать не лише автору, а й співрозмовнику, який давав інтерв'ю. Інтерв'юер та його співрозмовник є співавторами. Опублікувати інтерв'ю можна лише за згодою особи, яка дала інтерв'ю.

Дизайн, фотографії, графічні елементи сайту

Також слід звертати увагу та контролювати використання графічних елементів та фотографій. Їх використання у ЗМІ допускається лише за згодою їхнього автора (іншого правовласника). Монтаж, колаж малюнків чи фотографій, їх зміна без незалежного творчого внеску буде вважатися не окремим твором, а похідним твором, створення якого порушує права автора такої роботи. Якщо такі твори публікуються на сайті, власник якого отримує прибуток від реклами, автор використаних творів (правовласник) може подати позов із вимогами про відшкодування збитків.

Контент, розміщений користувачами сайту

Інформація, яку розміщують на сайті відвідувачі (картинки, коментарі під статтями, посилання на сторонні ресурси тощо), не належить ресурсу, якщо інше не буде передбачено правилами його використання. Таким чином, адміністрація сайту звільняється від відповідальності за розміщений користувачами контент. Проте, ми радимо здійснювати модерацію розміщеного контенту, т.к. в іншому випадку вас можуть залучати до участі у слідчих діях або судових спорах, оскільки ви матимете інформацію про місцезнаходження власника такої інформації. При цьому правила модерації слід розміщувати на ресурсі для ознайомлення з ними користувачів.

Висновки

Загалом інформація про поточні події не охороняється авторським правом. Проте копіювання інформації, підготовленої іншими ресурсами, зокрема Інтернет-сайтами, має відбуватися за умов, встановлених такими ресурсами. 

Законодавством передбачені випадки, коли твори, наприклад статті, можуть використовуватися вільно, без отримання окремої згоди правовласника. Наприклад, можна вільно цитувати раніше опубліковані твори за умови вказівки автора джерела цитування. 

Права на інтерв'ю належать як інтерв'юеру, так і особі, яка дала інтерв'ю. 

Для того, щоб захистити свої права на авторські матеріали, що публікуються на сайті, необхідно укладати з авторами матеріалів договору про передачу прав інтелектуальної власності. 

Відповідальність за контент, який на вашому ресурсі розміщуватиме користувач, несе останній. При цьому, бажано щоб ваш ресурс підготував і розмістив у себе на сайті політику модерації контенту, а також політику конфіденційності (якщо буде збиратися інформація користувача).

Коментарі 0

Догори