Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock3 місяці тому
  • views159

зображення 1

У законодавстві України немає вимог щодо процедури реєстрації доменних імен. Правила реєстрації встановлюються адміністратором українського сектору доменних імен, яким є приватна особа. У цих правилах немає обмежень щодо того, хто може бути реєстрантом доменного імені. При реєстрації обов'язково вказати лише електронну адресу, а також дані особи, яка вважатиметься реєстрантом. При цьому не треба подавати будь-які документи, що підтверджують особу або правовий статус реєстранта. Тому реєстрант може вказуватися як юридична, так і фізична особа. Рекомендуємо реєструвати доменне ім'я саме на себе як фізична особа. У такому разі ви виступатимете повноправним власником домену в будь-якій ситуації, незалежно від того, хто буде власником юридичної особи та чи буде їх кілька. Надалі ви зможете передати право на домен, наприклад продати його, надати право користуватися доменом, в т.ч. та за договором.

За загальним правилом для реєстрації доменного імені в Україні не потрібно мати зареєстровану торгову марку, за винятком випадку реєстрації доменного імені другого рівня в доменній зоні UA. Якщо ви не маєте зареєстрованої торгової марки, можлива реєстрація домену третього рівня без надання свідоцтва про зареєстровану торгову марку. Але можливість реєстрації в домені третього рівня без зареєстрованої торгової марки ще не означає відсутність проблем у майбутньому, оскільки згідно з пунктом 4 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг» використанням знака для товарів та послуг вважається не лише його нанесення на товар або упаковку, а також його використання в мережі Інтернет, наприклад, у доменному імені сайту, на якому надаються послуги або продаються товари, схожі до ступеня змішування з товарами та послугами, які надаються власником прав на знак для товарів та послуг. Тобто, якщо ви оберете назву для сайту, яка буде схожа на назву будь-якого іншого інформаційного ресурсу, до вас можуть надходити скарги від власників прав на торгові марки. Тому перед тим, як реєструвати доменне ім'я, рекомендуємо провести попередній пошук, який покаже, чи доменне ім'я не порушуватиме чиїсь права на торгову марку.

У разі вибору логотипу або назви ресурсу та успішного започаткування діяльності рекомендуємо також розглянути можливість реєстрації прав на торгову марку, щоб гарантувати можливість оскарження неправомірного копіювання діяльності третіми особами.

Висновки

Реєстрація доменного імені на фізичну особу захищає фаундера від ризиків використання доменного імені при зміні структури бізнесу тощо. До того ж реєстрація на фізичну особу не обмежує можливість у майбутньому продати домен або передати права користування доменом іншій особі.

При виборі доменного імені потрібно провести попередню оцінку щодо того, чи не порушує таке ім'я права на торговельну марку інших осіб, які надають схожі інформаційні послуги.

Коментарі 0

Догори