Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock2 місяці тому
  • views153

зображення 1

Придбання автомобіля є складним процесом, що включає не тільки сплату податків, а й низку інших нюансів. Навіть у разі оплати готівкою знадобиться заповнення безлічі документів, що залежить від місця проживання, способу оплати і наявності посередника в особі автосалону. Складність полягає в тому, щоб зрозуміти, які із запропонованих документів потребують особливої уваги. У цій статті ми детально розглянемо, на що слід звернути увагу під час укладення договору купівлі-продажу автомобіля.

Перевірка договору купівлі-продажу автомобіля

Перш ніж приступити до підписання договору купівлі-продажу, переконайтеся, що документ містить такі пункти:

  • Опис об'єкта купівлі. У документі мають бути чітко вказані всі деталі транспортного засобу, включно з маркою і моделлю, типом (наприклад, легковий автомобіль, вантажівка або спеціалізована техніка), VIN (унікальний ідентифікаційний номер), роком випуску, номером двигуна і його типом, пробігом і, якщо є, номером кузова. Важливо, щоб у договорі було вказано якомога більше унікальних характеристик автомобіля, таких як екологічний клас, вага, дані техпаспорта тощо.
  • Умови фінансової частини угоди і способи розрахунку. Ціна автомобіля має бути виражена в гривнях, а всі додаткові витрати, як-от встановлення додаткового обладнання, страхування, доставка, заправка паливом, мають бути вказані окремо. Якщо ціна не включає ці витрати, вона вважається ціною за весь автомобіль в цілому. У разі продажу в кредит або розстрочку, відповідні умови мають бути чітко відображені в тексті договору, а графік платежів повинен додаватися до договору як його невід'ємна частина і підписуватися всіма учасниками угоди.
  • Передача права власності. Одним з ключових моментів є зазначення терміну та умов передачі автомобіля від продавця до покупця.

Які документи потрібні для купівлі-продажу автомобіля

  • Для здійснення продажу продавець повинен надати наступний пакет документів: реєстраційне свідоцтво на автомобіль, особистий паспорт, номер податкового обліку та звіт експертної служби МВС по даному автомобілю. З боку покупця потрібні паспорт і довідка про податковий облік.
  • Оформлення договору купівлі-продажу відбувається безпосередньо в Сервісному центрі МВС, після чого необхідно пересвідчитися в отриманні свого примірника договору, як наголосили в установі.
  • По завершенню процесу перереєстрації автомобіля на нового власника, останній отримує на руки нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та нові номерні знаки, вже оформлені на його ім'я.

Етапи купівлі-продажу автомобіля

Зняття з обліку автомобіля фізичною особою для продажу

Для реалізації автомобіля початковим кроком для продавця є процедура зняття транспортного засобу з обліку в Сервісному Центрі МВС (колишнє МРЕВ). Цей процес, зазвичай необхідний під час продажу автомобіля або переходу прав власності, включає подання відповідної заяви від власника. Процедуру можна виконати в будь-якому Сервісному Центрі МВС по всій території України, незалежно від місця первісної реєстрації автомобіля. Інформація про список документів, необхідних для зняття автомобіля з обліку, доступна на офіційному сайті в розділі, присвяченому цій процедурі для фізичних осіб.

Оформлення договору купівлі-продажу автомобіля

На наступному етапі після зняття автомобіля з обліку, продавець і покупець повинні офіційно оформити угоду. Для цього існує кілька методів: оформлення через комісійну угоду, нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу або підтвердження угоди в Сервісному Центрі МВС. Нотаріальне оформлення, попри свою юридичну надійність, вважається менш переважним через високі витрати (послуги нотаріуса обходяться від 1000 до 2000 гривень, до цього додається держмито в розмірі п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів (85 грн.), а також вартість оцінки авто від 200 до 400 гривень) і складність процедури (необхідність надання шлюбного свідоцтва в разі, якщо особа одружена або заміжня, нотаріально посвідчена згода або особиста присутність подружжя (подружжя), акт оцінки авто навіть за нульовою ставкою податку та інші умови), що вимагає нотаріально посвідченої згоди або особистих дій. У зв'язку з цим, оформлення купівлі-продажу через Сервісний Центр МВС або з використанням комісійного договору стає більш зручним і популярним варіантом.

Як виглядає договір купівлі-продажу автомобіля

Угода про купівлю-продаж автомобіля починає діяти негайно після її підписання, згідно з положеннями Цивільного Кодексу України. Ознайомившись із типовими формами таких договорів, можна виокремити основні пункти, які зазвичай включаються до тексту документа. У ньому будуть вказані:

  • Технічні характеристики автомобіля, включаючи колір, номер двигуна, його об'єм, опис кузова, а також відомості про дату реєстрації транспортного засобу та відповідні документи.
  • Заява продавця про те, що автомобіль не перебуває в заставі, не обтяжений фінансовими зобов'язаннями і не зареєстрований як викрадений.
  • Позначення вартості автомобіля, що є ключовим елементом цього договору.
  • Умови передачі автомобіля, що визначають момент переходу прав власності до нового власника.
  • Перелік зобов'язань і відповідальності сторін угоди.

Крім того, в договорі передбачається розділ, присвячений форс-мажорним обставинам, в якому прописано умови, за яких угоду може бути розірвано через настання непередбачених ситуацій.

Скільки коштує оформлення купівлі-продажу автомобіля в сервісному центрі?

Основна вартість, яку необхідно сплатити при укладенні договору купівлі-продажу автомобіля, зводиться до купівлі бланка договору, вартість якого становить близько 2 гривень. У разі, якщо вам запропонують платні послуги із заповнення договору, ви завжди можете звернутися на «гарячу лінію» МВС для консультації або скарги.

Однак, коли справа стосується продажу вантажних автомобілів, автобусів, причепів або тягачів, а також при здійсненні більше одного продажу протягом року, продавець зобов'язаний сплатити податок на доходи в розмірі 5% від суми угоди, а також 1,5% на користь Збройних Сил України. Хоча від сплати військового збору уникнути неможливо, існує теоретична можливість мінімізації податку на доходи через оформлення дарувальної на близького родича, наприклад, одного з батьків, чоловіка або дружини, дитини.

Строк дії договору купівлі продажу автомобіля

Договір купівлі-продажу автомобіля за своєю природою не має строку, після якого він втрачає свою юридичну силу. Однак існують певні аспекти, на які слід звернути увагу:

  • Порушення умов або строків, зазначених у договорі (наприклад, строки оплати), може призвести до його анулювання або розірвання.
  • Важливим кроком після підписання договору є реєстрація переходу права власності у встановлені законодавством строки. Без виконання цієї умови перехід права власності не вважається юридично оформленим.

Підписання договору купівлі-продажу забезпечує обидві сторони угоди надійним захистом і підтверджує, що покупець отримує всі права володіння на автомобіль, даючи йому свободу розпоряджатися транспортним засобом на свій розсуд.

Коментарі 0

Догори