Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
News image
  • clock1 рік тому
  • views343

Як сформувати криптовалютний портфель новачку

В 2022 році  українці опинилися на третьому місці у світі за темпами прийняття криптовалют. Про те, з чого ж  розпочати формування криптовалютного портфеля? Криптовалютну індустрію можна порівняти з інтернетом 90-х  років за кількістю користувачів та за перспективністю. Це перспективний, але й ризикований напрямок із великим запасом зростання.

Речі, дуже схожі на криптовалютному  і на класичному ринку акцій, — це стратегії інвестування та диверсифікація ризиків. Щоб бути успішним інвестором, потрібно знати не тільки, що купувати, а й коли купувати (іноді, друге навіть важливіше, ніж перше).

Сума, яку ви готові витратити на інвестиції, залежить від ваших можливостей та стратегії. Треба  витрачати лише ті кошти, які ви готові заморозити на роки чи навіть втратити. Як це працює? Логіку придбання криптовалюти найпростіше можна  пояснити   на прикладі «класичного» ринку акцій.

Наприклад, ви вирішили купувати Apple, капіталізація якого понад $2 трлн. Яка ймовірність, що Apple збанкрутує? Звичайно, невелика порівняно з іншими компаніями.

А яка ймовірність, що придбавши акцію Apple зараз, ви отримаєте  прибуток у десятикратному розмірі? Якщо капіталізація зараз 2 трлн, то для десятикратного прибутку потрібно, щоб вона зросла до 20 трлн! Звісно, це дуже багато та непросто.

Але, що якщо ми інвестуватимемо в якусь маленьку компанію? Тут усе буде навпаки. Велика ймовірність невдачі, але й винагорода більша.

З криптовалютами все влаштовано так само.

Купувати активи на однакові суми через той самий проміжок часу, а коли ви вийдете в плюс — продати «тіло» і більше не мати жодних ризиків — одна з найпростіших стратегій.

Зазвичай одне з головних питань, які ставлять новачки, — що саме купувати. Є криптовалюти, які вже роками на ринку і зарекомендували себе, як надійні активи, а є новенькі, які кілька років не протрималися.

Пропоную розглянути  модель портфеля і пояснити, в чому її переваги. Надійний «фундамент» портфеля  сформований з BTC – Bitcoin та ETH – Ethereum. Ці активи в сумі становлять більше половини капіталізації всього крипторинку і вже пережили кілька криптозим.  Рекомендовано їх купувати  +/- порівну – по 30%. Інша частина портфеля повинна складатися з надійних, але більш перспективних по можливості зростання активів. Краще, щоб ці умовно надійні активи не перевищували 30% вашого портфеля. 

І останнє, що ми купуємо,  ризиковані активи, які мають становити не більше ніж 10% вашого портфеля. Але краще не зловживати такими активами. 

Де і як зберігати криптовалюту

Холодний гаманець - це найнадійніший спосіб зберігання криптовалюти. Його назва означає, що гаманець підключається до інтернету тільки тоді, коли ви проводите операцію з коштами, а решту часу він просто зберігає дані. 

Гарячий гаманець. Холодний гаманець це надійно, але не дуже зручно. Вам потрібно постійно виконувати певні дії з девайсами, щоб здійснити хоча б елементарну операцію із засобами. Зазвичай, гарячі гаманці – це програми на ваших ноутбуках чи телефонах. Одні з найпопулярніших – це Metamask для комп'ютера або Trustwallet для телефону. Ви все ще зберігаєте самостійно ваші кошти, але до ймовірності втрати секретної фрази додається ризик злому програмного забезпечення вашого телефону або комп'ютера.

CEX – централізована біржа. Це найзручніший і найпростіший спосіб зберігання коштів, але й один із найнебезпечніших — ви не володієте грошима, а довіряєте їх третій особі. Перевага — не ви несете відповідальність за них, а у разі втрати доступу їх можна відновити за допомогою процедури відновлення.

DEX – децентралізована біржа. Це найскладніший спосіб зберігання коштів – ви розміщуєте кошти у смарт-контракт – програму, в якій прописано, що робити з вашими коштами. Як правило, це роблять, щоб отримувати відсотки від депозиту за розміщення активів. Цей спосіб несе всі ризики, як холодний/гарячий гаманець, так і ризик злому смарт-контракту.


Автор: Юрхаб

Догори