Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
News image
  • clock1 рік тому
  • views329

Рада підвищила штрафи за комп'ютерне та аудіопіратство

Верховна Рада підтримала 285 голосами та ухвалила у другому читанні законопроект №5643, який посилює відповідальність за порушення авторського права та суміжних прав. Також  внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України про відповідальність за порушення авторського права та (або) суміжних прав, що передбачає підвищення штрафу за комп'ютерне та аудіопіратство. 
 
З одного боку, посилюється  адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення авторського права та суміжних прав. З іншого боку, прибирається так званий рудимент тобто відповідальність за незастосування марок на примірниках твору. Зараз більшість об’єктів інтелектуальної власності не продаються на дисках, тому ця відповідальність прибирається.
 
Цей законопроект є євроінтеграційним і передбачає не лише адміністративну відповідальність, а й кримінальну в разі саме умисного порушення.
 
Законопроектом пропонується викласти статтю 51-2 Кодексу про адміністративні правопорушення у новій редакції та визначити, що незаконне використання об'єкта права інтелектуальної власності або інше умисне порушення прав на право інтелектуальної власності, що охороняються законом, тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів незаконно виготовленої продукції та обладнання, а  також  матеріалів, призначених для її виготовлення.
 
Для порівняння чинна редакція статті 51-2 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає штраф за аудіо, літературне та інше піратство від 10 до 200 неоподатковуваних мінімумів, конфіскацію контрафакту та обладнання для виготовлення.
 
Змінами до статті 176 Кримінального кодексу підвищується штраф і для "великих піратів". Відповідно до них відтворення, використання та розповсюдження творів науки, літератури та мистецтва, комп'ютерних програм і баз даних, інших творів, а також незаконне відтворення, використання та розповсюдження виконань, фонограм, відеограм та мовних програм, їх незаконне тиражування та поширення на аудіо - і відеокасетах, дискетах, інших носіях інформації, камкординг, кардшейрінг або інше умисне порушення авторського права та суміжних прав, а також фінансування таких дій, якщо це завдало матеріальних збитків у значному розмірі; обмеження чи позбавлення волі на строк на 2 роки.
 
Для порівняння, чинна редакція Кримінального кодексу встановлює нижню планку штрафу за піратство з розмірі  у 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 

 

Автор: Юрхаб

Догори