Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock5 місяців тому
  • views250

Які дії необхідно вчинити, якщо вам вручають повістку на вулиці

Які дії необхідно вчинити, якщо вам вручають повістку на вулиці зображення 1

Перш за все, важливо заспокоїтися. Слід підходити до таких ситуацій, опираючись на правові норми. 

Українське законодавство не визначає конкретне місце вручення повістки, тому її можуть вручити в будь-якому місці, в тому числі на вулиці. Зазвичай представники ТЦК та СП мають при собі або незаповнені, або вже підписані та проштамповані бланки повісток, які вони заповнюють на місці.

Важливо, що для заповнення цих бланків представники мають вимагати від особи пред’явлення документів, які її ідентифікують (паспорт, водійські права, додаток “ДІЯ”). Така процедура перевірки документів має відповідати вимогам чинного законодавства.

Наголошується на важливості того, що повістка повинна бути особисто вручена військовозобов'язаній особі. Це вимагає, щоб уповноважена особа ТЦК та СП мала законні підстави та повноваження для перевірки документів і встановлення особи, якій вручається повістка.

Постановою Кабінету Міністрів від 29 грудня 2021 року № 1456 затверджено Порядок перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану. 

Пунктом 5 Порядку визначено, що право на проведення перевірки документів в осіб надано відповідним уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил, які визначені в наказі коменданта. 

Відповідно до пункту 7 Порядку перевірки, уповноважена особа має право вимагати в особи пред'явлення нею документів, що посвідчують особу, у таких випадках:

  • якщо особа має зовнішні ознаки, схожі на ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;

  • якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;

  • якщо особа перебуває на території чи об'єкті із спеціальним режимом;

  • якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;

  • якщо особа перебуває в місці вчинення кримінального, адміністративного правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;

  • якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об'єктом вчинення правопорушення;

  • порушення особою відповідних заборон, введених на території, де запроваджено правовий режим воєнного стану. 

Схожі підстави, якими керуються працівники Національної поліції для пред’явлення документів викладені в ст. 32 Законі України “Про Національну поліцію”.  

Представники Територіального центру комплектування (ТЦК) та національної поліції, які проводять зупинку осіб для перевірки документів, повинні мати при собі наступне: 

  • Власне службове посвідчення або інший документ, що підтверджує їх належність до відповідного підрозділу, який зазначено в наказі коменданта. 

  • Копію наказу коменданта, який вказує на підрозділи, уповноважені на перевірку документів. 

  • Наказ або розпорядження від ТЦК та СП, яким дозволяється цим особам вручати повістки.  

Вручення повісток можливе в будь-якому місці, але виключно уповноваженими особами.

Тим не менш, важливо зауважити, що закон не вимагає обов'язкового показу таких наказів людині, чиї документи перевіряються. Проте, відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України, представники ТЦК та СП зобов'язані діяти у межах повноважень і способів, які встановлені Конституцією та законами України. Щоб довести своє право на перевірку документів та вручення повісток, вони мають пред'явити відповідний наказ. 

Представники також зобов'язані вказати причину зупинки, яка має бути визначена у пункті 7 Порядку перевірки або статті 32 Закону України “Про Національну поліцію”. Якщо причина не названа, вони не мають права перевіряти документи. Рекомендується не передавати ваші документи прямо в руки працівникам поліції чи представникам ТЦК та СП, а краще показати їх на відстані або через додаток “ДІЯ”, що буде достатньо для перевірки вашої особи.

Повістка повинна бути видана уповноваженою особою. 

Пунктом 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 21 березня 2002 року № 352 визначено, що такими повноваженнями можуть бути наділені на підставі розпорядження (наказу) військового комісара тільки: 

  • працівники органів місцевого самоврядування;  

  • керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності;

  • посадові особи ТЦК та СП;

  • керівники ОСББ.

Пам’ятайте, що наше законодавство містить конкретно визначену вимогу про те, що повістку повинна вручати уповноважена ТЦК та СП особа, однак можуть бути внутрішні відомчі документи, які дозволяють, щоб представники ТРО чи поліції могли вручати повістки.

Тобто, уповноважені особи ТЦК та СП при зупинці людини з метою перевірки документів, які посвідчують особу, повинні мати при собі:

1. Службове посвідчення або інший документ, який підтверджує їх приналежність до підрозділу, визначеному в наказі коменданта.

2. Копію наказу коменданта, яким визначено підрозділи, які мають право на перевірку документів.

3. Наказ або розпорядження «військомату», яким уповноважено зазначених осіб на вручення повісток (вручити повістку можливо будь-де, але тільки уповноваженою на те особою).

Однак жоден акт не передбачає обов’язку пред’являти ці накази. Враховуючи воєнний стан, цей наказ все ж може існувати. Тому ми рекомендуємо все ж спитати за наявність цих документів, однак в жодному разі не вступати в конфлікт і категорично відмовлятись пред’являти документи, оскільки в такому разі до вас може бути застосоване адміністративне затримання працівниками нацполіції для встановлення особи (детальніше про адміністративне затримання зазначено нижче), а також в гіршому випадку може бути складено акт про відмову від отримання повістки, що в свою чергу тягнутиме кримінальну відповідальність.

Вам слід уважно ознайомитися із змістом повістки

Переконайтеся, що повістка містить всі необхідні дані, передбачені зразком:

  • Назва та адреса територіального центру комплектування та служби приписки;

  • Звання, прізвище, ініціали та підпис керівника цього центру;

  • Офіційна печатка центру;

  • Час та дата вашого прибуття;

  • Номер та дата наказу про повідомлення;

  • Повні дані про особу, якій адресована повістка.

Зверніть увагу на:

  • Вірність ваших персональних даних та адреси в повістці;

  • Відповідність назви терцентру даним у службовому посвідченні особи, що вручає повістку або в наказі на вручення;

  • Наявність підпису уповноваженої особи та печатки на повістці.

  • Якщо ваші дані були неправильно вписані і це є значною помилкою (наприклад, інше ім'я або прізвище), то повістка вважається нечинною. Незначні помилки, як-от описка в одній літері, не вважаються суттєвими.

Хоча вписування даних у бланк повістки є формальним порушенням, на практиці оскаржити це складно. Відмовитися від повістки можна лише якщо вона повністю порожня, без підпису та печатки, і немає уповноваженого представника для підписання.

У разі відмови від повістки через важливі порушення (наприклад, якщо вона вручається неуповноваженою особою або є абсолютно пустою), фіксуйте порушення, зробіть фото повістки. При складанні акту відмови попросіть у представників центру копію акту або сфотографуйте його.

Коментарі 0

Догори