Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock4 місяці тому
  • views107

Форми співробітництва з авторами матеріалів новинного інтернет-ресурсу

Форми співробітництва з авторами матеріалів новинного інтернет-ресурсу зображення 1

Журналіст чи автор є володарем прав інтелектуальної власності на статті, нотатки, фотографії та інші твори, що він передає ресурсу для публікації. Ці права він може нікому не передавати та використовувати свої матеріали будь-якими іншими способами, наприклад, передавати їх для публікації іншим особам. Він також може передати всі свої майнові права одній особі, яка самостійно вирішуватиме, як їх використати. Отже, відносини з журналістами чи авторами найбільш правильно оформлятимуть договором. 

Законодавство не встановлює умовою визнання особи журналістом виключно трудового договору між зареєстрованим ЗМІ чи інформаційним агентством. Документами, що підтверджують статус журналіста, можуть бути посвідчення, видані профспілками журналістів, так і договори про надання журналістських послуг. Виходячи з цього, можливі різні варіанти співпраці з журналістами (трудовий договір чи цивільний договір). 

Також можуть укладатися договори на передачу прав на використання творів (наприклад, ліцензійний договір), договори про створення твору (статті, блоги, нотатки тощо). У будь-якому разі, обсяг майнових прав, що передаються, можна встановлювати самостійно у договорі. 

Договір має бути письмовим, при його складанні слід звернути увагу на те, що законодавством встановлено чіткі правила щодо передачі прав інтелектуальної власності:

  • договір про створення на замовлення та використання об'єкта права інтелектуальної власності має визначати способи та умови використання цього об'єкта замовником (ст. 1112 Цивільного кодексу України);
  • майнові права інтелектуальної власності, які передаються за договором про надання послуг, мають бути в ньому визначені (ст. 31 Закону «Про авторське право та суміжні права»);
  • майнові права, не зазначені у авторському договорі як відчужувані, вважаються не переданими.

У разі укладання трудового договору, у ньому також мають бути чітко зазначені права, які передаються на об'єкти інтелектуальної власності, оскільки існує невідповідність між положеннями законів України щодо розподілу прав на службовий твір між працівником та роботодавцем:

  • Відповідно до Закону України «Про авторське право та суміжні права», виключне майнове право на службовий твір належить роботодавцю, якщо інше не передбачено трудовим договором (контрактом) та (або) цивільно-правовим договором між автором та роботодавцем.
  • Відповідно до Цивільного кодексу України, майнові права інтелектуальної власності на службовий твір належать працівнику та роботодавцю спільно, якщо інше не встановлено договором.

Тут також важливо розділяти права інтелектуальної власності на майнові та немайнові. Якщо майнові права можуть передаватися, то навіть той, кому вони належать після передачі, не може порушувати немайнові права автора (право на вказівку або не вказівку свого імені на екземплярі твору (наприклад, перед або після статті, опублікованої на сайті ресурсу); цілісність твору (право забороняти будь-яку зміну твору) та ін.).

Висновки

Незалежно від того, чи будете ви реєструвати друковане ЗМІ чи інформаційне агентство, наймати працівників або ж автори надаватимуть послуги як незалежні підрядники, дуже важливо у будь-якому випадку укладати письмові договори з положеннями про передачу майнових прав інтелектуальної власності на всі матеріали, створені працівниками (підрядниками) та передані інформаційному ресурсу (ФОП, ТОВ, громадській організації).

Коментарі 0

Догори