Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock3 місяці тому
  • views80

зображення 1

Крок 1. Змінюємо паспорт (або ID-картку). Для цього можна звернутися або в територіальний підрозділ Державної міграційної служби України або в Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) за зареєстрованим місцем проживання. Більш детально про цю процедуру можна почитати на сайті Державної міграційної служби.

Крок 2. Змінюємо Реєстраційний номер облікової картки платника податків – РНОКПП. Сам податковий номер не зміниться. Вам просто видадуть довідку на нове прізвище.

Крок 3. Вносимо відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (ЄДР). Внести зміни до деяких даних про ФОП можна через додаток Дія, але для зміни прізвища ФОПа заяву необхідно подавати офлайн. Для цього вам потрібно звернутися до держареєстратора (виконкоми; нотаріуси, в тому числі приватні) та подати заяву за формою 1 (тут є зразок).

До заяви потрібно додати квитанцію про сплату адміністративного збору. Крім того, потрібно мати копію довідки про зміну РНОКПП та копію паспорта (або ID-картки).

Строк, протягом якого ФОПу потрібно внести зміни до ЄДР після зміни прізвища, не визначений законом. Але з цим зволікати не бажано.

Протягом доби нове прізвище внесуть до ЄДР, а держреєстратор передасть інформацію в ДПС.

Крок 4. [Для платників єдиного податку] Подаємо податковій заяву про застосування спрощеної системи. Протягом місяця з дня внесення змін до ЄДР необхідно подати до управління ДПС за вашим місцем реєстрації (тобто туди, де ви перебуваєте на обліку) заяву про застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку зі зміною прізвища (тут є зразок) [п. 298.4. Податкового кодексу]. Неподання заяви протягом цього строку тягне за собою накладення штрафу у розмірі 340 грн [п. 117.1. Податкового кодексу]. В заяві потрібно поставити позначку «Внесення змін», а потім в пункті 5.4 поставити «П» в графі «найменування суб'єкта господарювання (юридичної особи) або прізвища, імені, по батькові фізичної особи — підприємця».

Крок 5. [Для платників ПДВ] Протягом 10 днів з дня внесення змін до ЄДР подаємо заяву за формою № 1-ПДВ (тут є зразок) до управління ДПС, в якому ви перебуваєте на обліку. Протягом 3 робочих днів вам проведуть перереєстрацію.

Крок 6. Оформлюємо КЕП на нове прізвище. Для цього необхідно звернутися в центр, який видавав вам старий підпис.

Крок 7. Повідомляємо банк про зміну прізвища. Після внесення змін до ЄДР, вам необхідно повідомити про такі зміни в банк, який вас обслуговує. Вам потрібно надати банку паспорт із новим прізвищем, і банк скорегує всю інформацію відповідно до вашого актуального прізвища. Номер банківського рахунку при цьому може змінюватися або лишатися – в залежності від банку.

Крок 8. Оновлюємо дані про прізвище в договорах з контрагентами шляхом укладення додаткової угоди до договору (це не обов’язково, але бажано для уникнення спорів у майбутньому).

Коментарі 0

Догори