Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock3 місяці тому
  • views87

зображення 1

Головний документ, що регулює закупівлю дронів – це Постанова Кабміну Про реалізацію експериментального проекту щодо здійснення оборонних закупівель безпілотних систем та засобів радіоелектронної боротьби вітчизняного виробництва.

Відповідно до цієї постанови здійснюються закупівлі дронів, що пройшли процедуру допуску до експлуатації.

Допуск до експлуатації та кодифікація ОВТ

Раніше існувала процедура прийняття на озброєння. Довга процедура що потребує мільйон погоджень. В умовах воєнного стану Кабмін спростив процедуру, тепер аби використовувати у війську дрони та засоби РЕБ, вони мають пройти процедуру допуску до експлуатації. 

Допуск до експлуатації, судячи з усього, обовʼязкова умова не лише для закупки дронів за кошти держбюджету, а і обовʼязкова умова для використання у війську загалом. Тобто, навіть дрони що купляються за кошти волонтерів та передаються у військо, мають проходити таку процедуру. Такий висновок роблю з статті, однак також передбачена можливість для закупівлі (навіть за державні кошти) та експлуатації у війську дронів, що хоча і не пройшли процедуру допуску до експлуатації, однак є цивільними або подвійного призначення та серійно випускається. 

ПОРЯДОК постачання товарів оборонного призначення під час особливого періоду, введення надзвичайного стану, проведення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії та у період проведення антитерористичної операції

  1. Державний замовник може здійснювати закупівлю безпілотних літальних апаратів та безпілотних авіаційних комплексів, зокрема цивільного призначення та подвійного використання, які класифікуються як мікро (тактичні) та міні (тактичні поля бою), у тому числі призначених або переобладнаних для виконання спеціальних завдань із знищення цілей, а також тих, що в установленому порядку не були допущені до експлуатації або кодифіковані як предмет постачання.

Тобто, експлуатація дронів у війську можлива лише після проходження процедури допуску до експлуатації або прийняття на озброєння. Також існує можливість покупки за кошти волонтерів або за кошти держбюджету дронів що серійно виробляються та мають цивільне або подвійне призначення та придатні для виконання бойових завдань, але як виключення. Тлумачимо так, що, наприклад, дрони  DJI не проходили такої процедури, але їх закупка можлива оскільки вони (1) серійно виробляються, (2) мають цивільне або подвійне призначення, (3) класифікуються як мікро або міні. Можливо, такий шлях допустимий і для нас, однак оцінити це зараз —  не маємо змоги. 

У будь-якому разі, через 90 днів після закінчення військового стану, такі зразки ОВТ мають пройти процедуру прийняття на озброєння. 

Мікро або міні БПЛА

Наказ Міноборони від 08.12.2016  № 661

КЛАСИФІКАЦІЯ безпілотних літальних апаратів безпілотних авіаційних комплексів

За класами БпЛА БпАК класифікуються як:

 І клас «Легкі» (злітною масою до 150 кг), до якого належать:

  • мікро (тактичні) БпЛА БпАК, що мають злітну масу менше 2 кг, радіус дії до 5 км;
  • міні (тактичні поля бою) БпЛА БпАК, що мають злітну масу від 2 до 15 кг, радіус дії більше 5 км;
  • малі (тактичні) БпЛА БпАК, що мають злітну масу більше 15 кг, радіус дії більше 25 км. БпЛА І класу запускаються з руки, за допомогою катапульти, мобільних пускових пристроїв або використовують ЗПС (ЗПМ);

Процедура допуску до експлуатації

ПОРЯДОК реалізації експериментального проекту щодо здійснення оборонних закупівель безпілотних систем та засобів радіоелектронної боротьби вітчизняного виробництва

Особливості допуску до експлуатації безпілотних систем

Допуск до експлуатації безпілотних систем здійснюється Міноборони:

  • на підставі акта про проведення спільних відомчих випробувань, яким підтверджено відповідність технічним умовам тактико-технічних характеристик та комплектації безпілотних систем, за формою згідно з додатком 2;
  • за результатами вивчення заявлених розробником тактико-технічних характеристик зразка, ознайомлення з результатами випробувань, проведених виробником, у разі відповідності технічним вимогам до типу безпілотної системи;
  • за результатами вивчення заявлених розробником тактико-технічних характеристик зразка, ознайомлення з результатами випробувань, проведених виробником, у разі наявності потреби в забезпеченні конкретним зразком безпілотної системи.

Допуск до експлуатації на підставі акта про проведення спільних відомчих випробувань

У разі проведення спільних відомчих випробувань з одним із державних замовників, зазначених у пункті 2 постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2021 р. № 363 “Питання оборонних закупівель”, виробник безпілотної системи надсилає до Міноборони акт про проведення спільних відомчих випробувань, яким підтверджено відповідність технічним умовам тактико-технічних характеристик та комплектації безпілотних систем, до якого додаються:

  • інформація про тактико-технічні характеристики безпілотної системи згідно з додатком 3;
  • технічні умови на безпілотну систему, затверджені виробником та внесені до головного фонду технічних умов України та електронної бази даних “Технічні умови України” державним підприємством, що належить до сфери управління Мінекономіки;
  • акти та програма заводських випробувань безпілотної системи.

Інформація про тактико-технічні характеристики безпілотної системи надається виробником на підставі зазначених технічних умов.

У разі надіслання виробником безпілотної системи акта про проведення спільних відомчих випробувань, яким підтверджено відповідність технічним умовам тактико-технічних характеристик та комплектації безпілотних систем, Міноборони здійснює допуск до експлуатації безпілотної системи виключно на підставі такого акта та документів, які відповідно до пункту 22 цього Порядку додаються до нього, без отримання від Генерального штабу Збройних Сил, командувань видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил інформації про наявність потреби в такій безпілотний системі та без проведення комісією державного замовника визначальних відомчих випробувань безпілотної системи.

Вимагати від виробника безпілотної системи документи, не передбачені пунктом 22 цього Порядку, для здійснення кодифікації предмета постачання, введення його до штатів і табелів та видачі наказу про допуск до експлуатації забороняється.

Міноборони протягом 10 днів з дня надходження акта про проведення спільних відомчих випробувань, яким підтверджено відповідність технічним умовам тактико-технічних характеристик та комплектації безпілотних систем, з додатками, передбаченими пунктом 22 цього Порядку, здійснює кодифікацію предмета постачання, вводить його до штатів і табелів та видає наказ про допуск до експлуатації безпілотної системи.

Допуск до експлуатації на підставі вивчення тактико-технічних характеристик зразка, ознайомлення з результатами випробувань, проведених виробником, конкретного безпілотника, якого потребує державний замовник.

Допуск до експлуатації безпілотних систем може здійснюватися Міноборони за результатами вивчення заявлених розробником тактико-технічних характеристик, ознайомлення з результатами випробувань, проведених виробником, у разі наявності потреби в забезпеченні конкретним зразком безпілотної системи.

У такому випадку виробник безпілотної системи надсилає до Міноборони інформацію про тактико-технічні характеристики безпілотної системи згідно з додатком 3 разом із технічними умовами, затвердженими виробником та внесеними до головного фонду технічних умов України та електронної бази даних “Технічні умови України” державним підприємством, що належить до сфери управління Мінекономіки, актами та протоколами попередніх випробувань.

Міноборони протягом 10 робочих днів вивчає подані виробником документи та у разі наявності повідомлення про потребу від Генерального штабу Збройних Сил, командувань видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил (додаток 7) забезпечує кодифікацію предмета постачання, видає наказ про допуск до експлуатації зразка безпілотної системи та може вводити його до штатів і табелів.

Допуск до експлуатації на підставі вивчення тактико-технічних характеристик зразка, ознайомлення з результатами випробувань, проведених виробником, що відповідає технічним вимогам до типу безпілотної системи.

Допуск до експлуатації безпілотних систем може здійснюватися Міноборони за результатами вивчення заявлених розробником тактико-технічних характеристик зразка, ознайомлення з результатами випробувань, проведених виробником, у разі відповідності технічним вимогам на тип безпілотної системи.

Технічні вимоги на тип безпілотної системи розробляються та затверджуються Міноборони разом з Генеральним штабом Збройних Сил на такі типи безпілотних систем: 

1. ударний дрон одноразового використання роторного типу;

2. ударний дрон багаторазового використання роторного типу:

  • малого радіуса дії;
  • середнього радіуса дії;
  • дальнього радіуса дії;

3. ударний дрон багаторазового використання літакового типу:

  • малого радіуса дії;
  • середнього радіуса дії;
  • дальнього радіуса дії;

4. розвідувальний дрон літакового типу:

  • малої дальності;
  • середньої дальності;
  • великої дальності;

5. розвідувальний дрон роторного типу. 

Міноборони разом з Генеральним штабом Збройних Сил можуть визначити додаткові типи безпілотних систем, розробити та затвердити технічні вимоги до таких типів безплотних систем.

Технічні вимоги до типу безпілотної системи повинні містити відомості, зазначені в додатку 5.

У такому випадку виробник безпілотної системи надсилає до Міноборони інформацію про тактико-технічні характеристики безпілотної системи згідно з додатком 3 разом із технічними умовами, затвердженими виробником, актами та протоколами попередніх випробувань.

Відповідальність за недостовірність відомостей, зазначених в документах на безпілотну систему, несе виробник.

Міноборони протягом 10 робочих днів вивчає надані виробником документи та у разі відповідності зразка технічним вимогам до типу безпілотної системи забезпечує кодифікацію предмета постачання, видає наказ про допуск до експлуатації зразка безпілотної системи та може ввести його до штатів і табелів.

У разі відповідності безпілотної системи технічним вимогам до типу безпілотної системи допуск до експлуатації безпілотної системи здійснюється без отримання від Генерального штабу Збройних Сил інформації про наявність потреби в такій безпілотний системі.

Технічні умови розробляються, затверджуються виробником безпілотної системи, вносяться до головного фонду технічних умов України та електронної бази даних “Технічні умови України” державним підприємством, що належить до сфери управління Мінекономіки, та не потребують затвердження чи погодження Міноборони, інших державних органів.

Фаст-трек для допуску до експлуатації

В умовах воєнного стану, Міноборони намагається спростити проходження процедури допуску до експлуатації ще сильніше. Міноборони створило проект Акселератор. Суть проекта — “бізнес няня” для мілітарі tech-компаній, супровід у комунікації із МО. 

Веб-сайт: https://mil-tech.gov.ua/ 

На сайті є можливість подати заявку для проходження процедури допуску до експлуатації. Судячи з інформації на сайті, у сфері дронів Акселератор допомагає компаніям, дрони яких знаходяться на завершальних етапах розробки – рівні TRL 7-9 пройти процедуру допуску до експлуатації. 

  • TRL 7 — Демонстрація прототипу системи в робочому середовищі та на виставках
  • TRL 8 — Технологія повна та кваліфікована, наявна конструкторська документація. Ведеться підготовка до серійного виробництва
  • TRL 9 — Налагодження серійного виробництва і запуск продукції на ринок 

Прямо на сайті, можлива подача заявки, через ЕЦП ключ на сайті

 

Також є можливість звернутися до них за консультацією. У формі звернення треба проставити свій статус розробника дронів на рівні готовності TRL 5+

Коментарі 0

Догори