Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock3 місяці тому
  • views97

зображення 1

Дія Сіті — це правовий режим, який передбачає спеціальні умови для його резидентів, що сприяють економічному розвитку ІТ-бізнесу в Україні.  

Режим Дія Сіті започатковано набуттям чинності Закону України “Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” у 2021 році (далі — “закон про Дія Сіті”). Мета Дія Сіті: створити вигідні умови на території України, що надаватимуть наявним та новим компаніям простір, можливість та додаткові гарантії для розвитку ІТ-бізнесу. Резидентами Дія Сіті можуть бути як українські, так і іноземні компанії, стартапи, інвестори — на однакових умовах. 

Переваги Дія Сіті для резидентів — ІТ-компаній:

  1. Зменшує фінансове навантаження на ІТ-бізнес та надає податкові знижки для інвесторів;
  2. Встановлює розширений перелік форм співпраці з ІТ-фахівцями, що надає додаткові гарантії як ІТ-компаніям, так і самим фахівцям (гіг-спеціалісти);
  3. Закріплює додаткові гарантії захисту прав інтелектуальної власності;
  4. Передбачає наявність механізмів венчурних інвестицій в ІТ-компанії;
  5. Зменшує тиск на ІТ-індустрію та мінімалізує неправомірне втручання державних органів у діяльність ІТ-компаній.

Як стати резидентом Дія Сіті? 

Щоб стати резидентом ваша компанія має:

  • Здійснювати діяльність у галузі інформаційних технологій;
  • Відповідати вимогам до резидентів Дія Сіті; 
  • Не мати обставини, що унеможливлюють набуття статусу резидента; 
  • Подати заяву в електронному вигляді на відповідному ресурсі.

Заява на вступ у режим Дія сіті розглядається протягом 10 днів. Тут діє принцип мовчазної згоди. Це означає, що якщо протягом 10 днів вам не надійшла відмова у наданні статусу резидента Дія Сіті, то статус надається автоматично.

Вимоги до компанії — резидента Дія Сіті:
  • Середня місячна винагорода працівників та гіг-спеціалістів має бути не менше за еквівалент 1200 євро.
  • Сумарна кількість робітників та гіг-спеціалістів має дорівнювати або бути вищою за 20 осіб.
  • 90% доходу компанії має надходити з передбачених Дія Сіті видів діяльності.  

Але якщо компанія не забезпечує дотримання цих вимог протягом часу перебування у статусі резидента Дія Сіті, то вона може бути позбавлена цього статусу. 

Натомість, законодавство про Дія Сіті передбачає можливість отримати тимчасовий статус резидента, що надає усі переваги резидента та строк на усунення невідповідності.

Для отримання тимчасового статусу резидента компанія:

  • має бути зареєстрована не раніше ніж за 24 календарних місяці до дня подання заяви про набуття статусу резидента Дія Сіті;  
  • може не відповідати обовʼязковим вимогам у частині розміру середньомісячної винагороди та середньооблікової кількості працівників та гіг-спеціалістів; 
  • якщо компанія є платником єдиного податку третьої групи до вступу в Дія Сіті, то розмір її доходу має не перевищувати 1167 розмірів мінімальної заробітної плати (з 1 січня 2024 року це 8 285 700 грн) протягом таких календарних періодів: 1) рік до вступу в Дія Сіті; 2) рік, в якому подала заявку на вступ та набула статус; 3) наступний за роком, в якому набула статусу резидента;

Якщо після звершення тимчасового періоду компанія відповідатиме всім обовʼязковим вимогам, вона продовжить перебувати у правовому режимі Дія Сіті на загальних умовах.

Ця можливість надається стартапам та новому бізнесу, що сприяє розширенню кола компаній, що можуть стати резидентами, тим самим підтримуючи розвиток ІТ-індустрії в цілому.

Умови перебування у статусі Дія Сіті під час воєнного стану

На період дії воєнного стану примусово позбавити статусу резидента Дія Сіті компанію можуть лише за невідповідністю вимогам щодо: кваліфікованих видів діяльності або у звʼязку із наявністю негативних обставин. Інші підстави для втрати компанією статусу резидента Дія Сіті тимчасово не застосовуються.

Але якщо компанія хоче мати пільгові податки на працю для працівників, які діють в режимі Дія Сіті, вона має дотримуватися критеріїв розміру середньомісячної винагороди та середньооблікової кількості працівників та гіг-спеціалістів, в іншому випадку — компанія має сплачувати податки за загальними умовами оподаткування працівників.

Однак, необхідно враховувати, що існує тенденція скасування пільг, повʼязаних з введення воєнного стану в країні, що не виключає того, що тимчасові пільги для резидентів Дія Сіті можуть скасувати у будь який момент.

Податки в Дія Сіті

Види податків в Дія Сіті для компаній

Одночасно з подачею заяви на вступ в режим Дія Сіті компанія обирає систему оподаткування. Існує дві системи:

  • Оподаткування на загальних умовах — загальна система оподаткування із податком на прибуток за ставкою 18 % без особливостей).
  • Оподаткування на особливих умовах — передбачає сплату податку не з усього доходу компанії, а лише з вартості окремих передбачених законодавством операцій. Ставка податку на прибуток на особливих умовах становить 9% (так званий «податок на виведений капітал»). 

Цей податок сплачується від вартості окремих операцій: при виплаті дивідендів засновникам, виплаті роялті на користь іноземної компанії, окремих виплат у зв'язку з виходом учасника, окремих інвестиційних операцій, безоплатного надання товарів/ послуг, придбання товарів/ послуг у платників єдиного податку у певних розмірах, передачі майна (виконання робіт, надання послуг) за договором, що передбачає виплату компенсації з певними особливостями, виплати коштів та/або передачі майна (виконання робіт, надання послуг), на користь нерезидента в межах договору комісії, доручення, агентського договору чи аналогічних договорів.

Зауважте, що вибір варіанту оподаткування не впливатиме на правила і пільги оподаткування доходів працівників та гіг-спеціалістів. 

Для обрання оптимальної системи оподаткування при вступі в Дія Сіті слід прорахувати який з варіантів буде більш вигідним з урахуванням всіх аспектів діяльності компанії та зменшить податкове навантаження на бізнес.

Податок, який сплачує власник компанії-резидента Дія Сіті

В будь-якому з цих випадків (і при обранні податку на виведений 9 %, і при обранні 18%), учасники компанії — фізичні особи сплачують з суми дивідендів податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) 5% і 1.5% військового збору (компанія утримує ці податки під час виплати сум дивідендів). 

Але режим Дія Сіті передбачає виключення, коли ПДФО і військовий збір не утримується із учасників, а саме якщо дивіденди компанії не розподілялися протягом 2-х років поспіль (застосовується лише для резидента Дія Сіті, який обрав податок на прибуток на особливих умовах 9 % «податок на виведений капітал»).

Податок на додану вартість (ПДВ)

Резиденти Дія Сіті сплачують ПДВ на загальних підставах. Це незалежить від обраного способу оподаткування податком на прибуток (на загальній системі чи на особливих умовах).

Цікаво те, що існує єдине виключення, коли резидент Дія Сіті не сплачує ПДВ, а саме при надання деяких видів освітніх послуг. Такою послугою може бути надання доступу до освітніх ресурсів через Інтернет чи навчання програмуванню, або інше навчання, повʼязане зі сферою інформаційних технологій тощо.

Оподаткування винагороди працівників, гіг-спеціалістів, ФОП

Одразу варто зауважити, що вид співпраці за гіг-контрактом (гіг-спеціаліст) є новелою законодавства, передбаченого законом про Дія Сіті, покликаною легалізувати правовідносини з ІТ-фахівцями, які до цього складали цивільно-правові угоди з ФОП. Це ставить під ризик визнання таких правовідносин “прихованими” трудовими, їх перекваліфікацію і визначення суми штрафу за ухилення від сплати податків. А ще такі угоди не передбачали соціальних гарантій для ФОП, що є стандартом у трудових правовідносинах.

Закон про Дія Сіті передбачає пільгові ставки і в оподаткуванні праці. Заробітна плата працівників та винагорода гіг-спеціалістів оподатковується податком на прибуток фізичних осіб за ставкою 5 % замість стандартних 18 %. Ставка військового збору не відрізняється для резидентів Дія Сіті і становить 1.5%. Єдиний внесок необхідно сплачувати у розмірі 22 %, які розраховуються від мінімального розміру заробітної плати, встановленого на певний рік, а не від розміру фактично нарахованої працівнику заробітної плати.

Але, як вже було зазначено вище, для отримання пільги в оподаткуванні праці компанія має дотримуватися критеріїв розміру середньомісячної винагороди та середньооблікової кількості працівників та гіг-спеціалістів, в іншому випадку — компанія має сплачувати податки за загальними умовами оподаткування працівників (18% ПДФО та військовий збір 1,5%).

Окремо щодо сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) варто зауважити, що його сплата так само залежить від того на яких умовах (загальних чи пільгових) оподатковується оплата праці/винагорода працівників або гіг-спеціалістів. На загальних умовах ЄСВ 22% від суми фактично нарахованої заробітної плати, на пільгових 22% від мінімального розміру заробітної плати. Станом на 1 січня 2024 рік – 1562 грн.

Коментарі 0

Догори