Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
  • clock1 місяць тому
  • views50

зображення 1

Будь-яка причина може стати підставою для відмови від купленого товару: чи то невідповідність розміру, кольору, форми або розмірів виробу. Багато хто в Україні обізнаний про те, що ключові аспекти процедури повернення товарів, що не відповідають вимогам якості, регламентовані Законом України «Про захист прав споживачів». Проте законодавчі акти прагнуть охопити всі можливі сторони прав і обов'язків учасників процесу купівлі-продажу в рамках одного документа, що може ускладнити пошук потрібної інформації для людей без юридичної освіти.

Права покупця після придбання товару неналежної якості

Згідно з Цивільним кодексом України та Законом України «Про захист прав споживачів», покупцям надається право у разі виявлення дефектів у товарі, на який ще діє гарантійний строк, на свій розсуд вимагати:

  • зменшення ціни товару відповідно до виявлених недоліків;
  • безоплатне виправлення дефектів у встановлений розумний строк;
  • відшкодування витрат на виправлення недоліків.

Якщо виявлені недоліки товару, що виникли з причин, які лежать на стороні виготовлювача або продавця, неможливо виправити, або ж їх усунення є недоцільним з погляду часу та фінансових витрат, а також у разі підробки товару, споживач має право анулювати договір купівлі-продажу та наполягати на поверненні сплаченої за товар суми або заміні його на ідентичний чи аналогічний товар, що є в наявності.

Строки задоволення вимог, установлених законодавством

У разі, коли споживач бажає обміняти товар неналежної якості на аналогічний, і якщо такий товар доступний, його запит негайно виконується відповідальною особою. Якщо необхідно перевірити якість товару або провести експертизу, строк очікування заміни не перевищує 14 днів або може бути змінений за взаємною домовленістю сторін. У ситуації, коли товар аналогічної якості відсутній у наявності, покупець має право подати заяву про заміну (продавець або виробник зазвичай надають зразок такої заяви), і в цьому разі вимога має бути виконана протягом не більше ніж двох місяців з моменту її подання. Якщо заміна товару у встановлені строки неможлива, покупець має право вимагати задоволення будь-якої іншої своєї вимоги, яка буде виконана відповідно до чинних умов.

Документи, які повинен мати при собі покупець

Для ефективного здійснення своїх прав у разі купівлі товару, що не відповідає якісним вимогам, і для досягнення задоволення своїх законних вимог, вкрай важливо пред'явити підтверджуючі документи. Покупцеві необхідно надати документ, що підтверджує факт купівлі, наприклад, чек, квитанцію або інший документ, що містить відомості про дату здійснення покупки. Для товарів, на які поширюється гарантійний строк, потрібне також надання технічного паспорта або аналогічного документа із зазначенням дати купівлі. Щодо певних категорій товарів, як-от медикаменти, необхідний чек із реєстратора розрахункових операцій, а для технічно складних побутових товарів, крім чека, знадобиться і технічний паспорт, де зазначено дату придбання товару.

Як швидко продавець повинен замінити товар

Якщо аналогічний товар у наявності, обмін здійснюється без затримок. У випадках, коли потрібна перевірка якості товару, термін для заміни становить до 14 днів або може бути скоригований за згодою з продавцем. За відсутності необхідного товару строк на заміну встановлюється у два місяці з дати подання заяви.

Як діяти споживачеві, якщо його вимоги ігноруються продавцем:

У разі відмови продавця задовольнити вимоги покупця, останній має право звернутися зі скаргою на продавця до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів. До скарги необхідно додати копію звернення до продавця, отримані від нього відповіді (якщо вони є), копію документа, що підтверджує вчинення купівлі, копію технічного паспорта товару (у разі його надання), а також будь-які інші документи, що стосуються цього питання.

Куди звертатися якщо продали товар неналежної якості

Відповідно до статті 24 Закону, споживачі мають право звертатися з позовами до суду за своїм вибором: за місцем свого проживання, за місцезнаходженням відповідача, за місцем заподіяння шкоди або за місцем виконання договору. Жоден із зазначених судів не може відмовити в прийомі позовної заяви від споживача або переадресувати її до іншого суду через питання підсудності.

Позовна заява про захист прав споживачів має суворо відповідати формі та змісту, встановленим статтею 137 Цивільного процесуального кодексу, включно з інформацією про порушені права споживача, деталями порушення, пропонованими судом заходами захисту, сумами вимог з детальними розрахунками та обґрунтуваннями, а також доказами, що підтверджують підстави позову. До заяви необхідно додати всі відповідні документи, залежно від характеру заявлених вимог, наприклад, договір купівлі-продажу, квитанція-замовлення, квитанція-зобов'язання, транспортну накладну, чек або касовий ордер.

Право обміняти товар належної якості

Покупцеві надається можливість обміняти якісний товар у межах 14 днів після купівлі, за винятком дня придбання, за умови, що продавець не встановив триваліший строк. Для здійснення обміну товар повинен залишатися невикористаним, зберігати первісний зовнішній вигляд, споживчі характеристики, пломби, ярлики, а також покупець повинен пред'явити розрахунковий документ, отриманий під час купівлі. Разом з тим, існують вироби належної якості, які не підлягають обміну або поверненню.

Коментарі 0

Догори