Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
News image
  • clock1 рік тому
  • views812

Європарламент визнав рф державою-спонсором тероризму: які наслідки

Європарламентська більшість 23 листопада 2022 року  («за» - 494, «проти» - 58, «утрималися» - 44) визнала рф державою-спонсором тероризму та державою, яка використовує засоби тероризму. Які ж правові наслідки матиме резолюція,яку схвалили у Страсбурзі?

Парламентські асамблеї НАТО та Ради Європи вже ухвалили подібні рішення, в яких закликали партнерів до чіткої заяви щодо визнання нинішнього російського державного режиму терористичним.

На законодавчому рівні Польща, Латвія, Литва, Естонія, Чехія та США вже зробили подібні заяви та  ухвалили відповідні рішення, проте з деякими розбіжностями у формулюваннях. Саме поняття «спонсорства тероризму» закріплене в законодавстві США. Решта країн та Європарламент вперше на законодавчому рівні ідентифікують державу, яка діє як терористична організація.  
 
Разом з тим,   законодавство США передбачає конкретні кроки, які застосовуватимуться до такої держави, а Європарламент лише на шляху до цього. Так, згідно з прийнятою резолюцією, країни-члени ЄС та Єврокомісія насамперед  мають розробити правовий базис щодо визначення спонсорства тероризму на рівні держави та використання державами засобів тероризму.
Але те, що статус спонсора тероризму, ще більше обмежить відносини росії з ЄС, зрозуміло вже зараз. Це означає для росії не тільки низку нових санкцій, але це буде позначитися на країнах, які допомагають їй обходити санкції. Ці країни, разом з росією, будуть включені до списку країн, які  неспроможні  протидіяти тероризму та відмиванню грошей, та як такі, що становлять загрозу ЄС. А це значить, що всі  фінансові операції на території  ЄС з цими країнами будуть обмежені. За дотриманням відповідних обмежень слідкуватиме FATF.
 
Своєю резолюцією Європарламент не лише росію оголосив терористичною державою, а й дії російського уряду, державних органів, президента та парламенту визнаються терористичними актами. Це означає те, що  міноборони рф, війська та офіційні представники країни набувають статусу учасників терористичної організації, і  до них можуть бути і будуть застосовані  відповідні санкції. Також  окрім регулярних військ, Європарламент виокремлює та визначає терористичною організацією ПВК «Вагнер».
 
Насамперед йдеться, про подальше та остаточне відгородження росії від «західного світу», що означає  нові санкції, скорочення дипломатичних відносин, повну міжнародну ізоляцію.
Питання - чи втратить за цих обставин росія свою суверенність та, пов’язаний із нею, судовий та виконавчий імунітет хвилює багатьох із нас та  залишається відкритим.
 Після терактів 11 вересня у США, Євросоюз отримав свій список терористів. Дотепер держав  у цьому  переліку не було - лише особи, організації та групи. Це ускладнює швидке та адекватне регулювання на російську загрозу.
Через  низку причин  США досі не визнають росію спонсором тероризму. Хоча в їхньому  законодавстві вже напрацьована правова база та механізми ефективного покарання за злочини, пов’язані з тероризмом, вчинені на державному рівні. 
 
Резолюція Європарламенту та список терористів, переглянутий ЄС щодо включення до нього росії, слугують тим самим цілям.
 
Так, фінансові активи терористів зі списку у ЄС мають бути заморожені. ЄвроСоюз унеможливлює,  з боку юридичних та фізичних осіб, надання грошових коштів особам та організаціям зі списку. Відтепер, включно із органами російської влади, офіційні представники росії також зазнають обмежень щодо співпраці з правоохоронними органами та судовою владою; в’їзд до Євросоюзу для них закритий.
 
Хороша новина полягає в тому, що офіційну політику ЄС щодо росії та співпраці з нею буде оновлено. Водночас брак юридичної  техніки та дієвих механізмів швидкого реагування, в питаннях визнання держави терористом та спонсором терористичної діяльності, відтерміновує у часі настання для України позитивних правових наслідків прийняття Європарламентом відповідної резолюції.
 
Автор: Юрхаб

Догори