Дізнайтесь більше про ЮрХаб
Ще більше клієнтів
з профілем Pro
Standart
  • Кількість пропозицій на замовлення в день
    3
  • Покращений профіль та виділення у каталозі Юристів
  • Підвищений рейтинг
  • Кількість спеціалізацій у профілі
    4
  • Ліміт на завантаження документів
    1шт/день
News image
  • clock1 рік тому
  • views626

Захист прав споживачів. Практичні поради.

 Що нам відомо про права споживачів? На жаль, досить часто, наші уявлення про захист прав споживачів обмежуються лише тим, що протягом 14 днів після придбання товару ми  можемо його  обміняти.

 
Проте перелік способів захисту прав споживача на  цьому не вичерпується.
 
І так, про що потрібно знати споживачеві при придбанні ним товару або замовлення послуги (роботи).
 
Продавець (виробник, виконавець) зобов'язаний передати споживачеві продукцію належної якості, а також надати інформацію про цю продукцію та документи, що підтверджують належну якість продукції.
 
У разі продажу товарів за зразками, поштою, а також у випадках, коли час укладання договору купівлі-продажу та час передачі товару споживачеві не збігаються, гарантійний термін обчислюється з дня передачі товару споживачеві, а якщо товар потребує спеціальної установки (підключення) або складання – з дня їх здійснення.
 
Щодо продукції, на яку гарантійні строки або термін придатності не встановлені, споживач має право пред'явити продавцю (виробнику, виконавцю) відповідні вимоги, якщо недоліки були виявлені протягом двох років, а щодо об'єкта будівництва – не пізніше десяти років з дня передачі їх споживачеві.
 
При обміні товару його гарантійний термін обчислюється заново від дня обміну.
 
За наявності товару вимога споживача про його заміну підлягає негайному задоволенню, а у разі виникнення потреби у перевірці якості – протягом чотирнадцяти днів або за домовленістю сторін. У разі пред'явлення споживачем вимоги про безоплатне усунення недоліків товару вони повинні бути усунені протягом чотирнадцяти днів від дати його пред'явлення або за згодою сторін в інший строк. На письмову вимогу споживача на час ремонту йому надається (з доставкою) товар аналогічної марки незалежно від моделі. За кожен день затримки виконання вимоги про надання товару аналогічної марки та за кожен день затримки усунення недоліків понад встановлений термін (чотирнадцять днів) споживачеві виплачується неустойка у розмірі 1% вартості товару.
 
Споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, у якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути використаний за призначенням. Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом із проданим товаром
 
Якщо під час виконання робіт стане очевидним, що вони не будуть виконані з вини виконавця згідно з умовами договору, споживач має право призначити виконавцю відповідний термін для усунення недоліків, а у разі невиконання цієї вимоги у визначений термін – розірвати договір та вимагати відшкодування збитків або доручити виправлення недоліків третій особі за рахунок виконавця.
 
У разі, якщо виконавець не може виконати роботу, згідно з договором, за кожен день прострочення споживачеві сплачується пеня у розмірі трьох відсотків вартості роботи (послуги), якщо інше не передбачено законодавством. Якщо вартість роботи (послуги) не визначена, виконавець сплачує споживачеві неустойку у розмірі 3% загальної вартості замовлення.
 
Якщо Ви уклали споживчий кредит, Ви можете протягом чотирнадцяти календарних днів відкликати згоду на укладення договору про надання споживчого кредиту без пояснення причин. Відкликання згоди оформляється письмовим повідомленням, яке споживач зобов'язаний подати особисто або через уповноваженого представника або надіслати кредитодавцю до закінчення строку. З відкликанням на укладення договору про надання споживчого кредиту споживач має одночасно повернути кредитодавцю кошти чи товари, одержані згідно з договором. Споживач також сплачує відсотки за період між моментом отримання коштів та моментом їх повернення за ставкою, встановленою у договорі. Споживач не зобов'язаний сплачувати будь-які інші збори у зв'язку із відкликанням згоди.
 
Продавець (виконавець, виробник) не повинен включати до договорів із споживачем умови, які є несправедливими. Несправедливими є умови договору, якщо всупереч принципу сумлінності його наслідком є суттєвий дисбаланс договірних прав та обов'язків на шкоду споживача. Зазначені умови договору можуть бути визнані недійсними у судовому порядку.
 
При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання про відшкодування моральної (немайнової) шкоди.
 
Перед тим, як звернутися до суду, Ви повинні надіслати продавцю (виконавцю, виробнику) письмову претензію, в якій описати всі недоліки придбаної продукції.
 
Автор: Юрхаб

Догори